Mamáknak babákról…

Gyermek az autóban – Tisztázzunk pár dolgot!

Az autók biztonsági övei felnőtteknek van tervezve, ezért a gyerekek védelmére nem megfelelőek. Szerencsére már túl vagyunk azon az időszakon, amikor a gyerekülések kötelezővé tételét csak egy újabb “lehúzásnak” tartották, mondván “a mi korunkban nem volt ilyen, mégis élünk”.

A gyerekülés nem egy kötelező rossz és “drága” elem, hanem egy biztonságos utazást biztosító, akár életmentő eszköz.

Az alapszabály az, hogy a testsúlya szerinti gyermekbiztonsági rendszerben kell rögzíteni a gyermeket, ha 3 évesnél fiatalabb vagy 150 centiméternél alacsonyabb.

Tévhit, hogy a baba utazhat kenguruban az anyukáján. Sem elől, sem a hátsó üléseken nem lehet kenguruban utaztatni a babát. Egyáltalán nem biztonságos, egy métert se tegyetek így.

Az, hogy utazhat az első ülésen a baba, vitatott. Elvileg, ha a légzsákot kikapcsoljuk az ülésnél, akkor lehet, de a hátsó üléseken sokkal biztonságosabb a légzsákok elhelyezkedése miatt. Itt a 3 vagy 5 pontos rendszerrel, a KRESZ-nek megfelelően be tudjuk kötni.

Németországban vizsgálódnak, mert sok baleset abból adódik, hogy a szülők a vezetés közben hátrafordulnak a babához.

Ülésmagasító használata is csak akkor elfogadható, ha a KRESZ-ben előírt magasságot eléri a gyermek. Gépkocsiban csak 150 cm felett hagyható el a gyermekbiztonsági eszköz.

Autós üléseket csak úgy vásároljatok, ha megbizonyosodtatok róla, hogy a szükséges, gyerekülésekre vonatkozó új európai szabályozás jelöléseivel bír. Ezek jelenleg az R44 és az R129-es szabvány (I-SIZE). E jelölések mögött komoly biztonsági tesztelések állnak.

+1

A “baba a fedélzeten” matricával felhívhatjátok magatokra a figyelmet. Sajnos a közúti közlekedés biztonságossága nem csak rajtunk múlik. Jelezzük nyugodtan, hogy baba van az autóban, így remélhetőleg óvatosabb haladásra bírhatjuk a száguldozókat is.

Az utazásokat, akár néhány utcányi, akár hosszabb távról van szó, fokozott figyelemmel és biztonsággal kezelni.

Érdemes vásárlás előtt a KRESZ erre vonatkozó részeit átolvasni, mert frissülhetnek a szabályozások.

Válogass óriási gyerekülés kínálatunkból a BabyGolya-Shop.hu webáruházban.

Megjegyzés hozzáfűzése

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.