Mamáknak babákról…

Milyen bébiőrt válasszak?

Ez a kérdés szinte kivétel nélkül felmerül szinte minden leendő vagy már gyakorló szülőben egyaránt, hiszen a kínálat óriási és nagyon nagy különbségek vannak mind a tudásukat, mind az árukat tekintve az egyes bébiőrök között

De még mielőtt elmélyülnénk a részletekben , tisztáznunk kell egy még ennél is alapvetőbb kérdést:

Egyáltalán kell a bébiőr?

A válasz persze nem olyan egyértelmű, mivel ez sok mindennek a függvénye. Függ a szülők habitusától, a lakás kialakításától és a mindennapok gyakorlatától is. Hiszen ha a szülök szeretik maguk közelében tudni a gyerkőcöt mind nappal, mind éjjel a válasz érthetően az, hogy nem, nincs rá igazából szükség. De ha a lakás vagy még inkább a családi ház mérete indokolja vagy például szeretünk kertészkedni akkor  jó hasznát vehetjük.

Akik sokat utaznak, nagyi gondjaira bízzák alkalmanként gyerkőcüket, érdemes beruházni egy jobb készülékre.

Ha sikerült eldönteni, hogy valóban szükségünk van rá, vagy csak nyugodtabbak vagyunk ha ez az eszköz is vigyáz a babánkra akkor jön az igazi meglepődés, sőt a fejfájás, mert a választék óriási és sok olyan jelző, paraméter van melyről az sem tudjuk eszik-e vagy isszák.

 

De miben is különbözhet egyik bébiőr a másoktól?

Csatornák száma: ez azért fontos, mert bár a mai bébiőrök már szinte mind 2,4GHz-n működnek, mely csökkenti a zavarok (interferencia) lehetőségét, de minél több csatornás egy bébiőr annál nagyobb az esélye annak, hogy tudunk olyan csatornát választani, mely garantáltan zavaroktól mentes. Ez azt is eredményezi, hogy nem csak zavaroktól lesz mentes, hanem hogy a baba hangja sokkal tisztábban és érthetőbben lesz hallható.

Lefedettség vagy távolság: az a távolság amin belül a 2 eszköz még tud egymással kommunikálni, az az halljuk a babánk hangját akár a kert végéből is vagy már a szomszéd szobában is akadozik. A gyártók ezt méterben határozzák meg, átlagosan 100-300 m között. Itt fontos megjegyeznünk, hogy ezek a távolságok tájékoztató jellegűek és erősen függnek  körülményektől, mint például falak száma, vastagsága vagy akár a fák, bokrok száma.

Érzékenység:  sokaknál a környezeti zajok miatt (elmenő buszt, villamost nem szeretnénk hallani), de nem egyformák a lehetőségeink arra, hogy milyen messzire állítsuk a bébiőrt gyermekünk fejecskéjétől. Egy jól beállított bébiőr pont akkor fog megszólalni, amikor azt mi fontosnak tartjuk. Aki nem szeretne berohanni egy álomban történő nyöszörgéssel egybekötött átfordulásra, annak arra is lehetősége van, hogy ezt az érzékenység beállításával szabályozza.

VOX vagy más néven hang aktiválás: A hangra bekapcsoló hangtovábbítás funkciója szintén hozzájárul ahhoz, hogy tényleg csak akkor kapcsolódjon be a készülék, ha gyermekünk felsír, ezzel saját életünket könnyítjük meg, hogy a szoba egyéb zajai nem zavarják az éjszakai nyugalmunkat. ( pl. kutyaugatás)

Táp-ellátás: a jobb készülékek már müködtetthetőek elemről és hálózatról is. Praktikus az elem ha utazunk, de odahaza a tápegység garantálja, hogy ne merüljön akkor amikor a legnagyobb szükség van rá.

Természetesen a felsoroltakon kívül rengeteg egyéb extra funkció is létezik; vannak videós bébiőrök, mobillal vezérelhetőek, szobahőmérsékletet kijelző, altató zenét lejátszó, kétirányú kommunikációra képesek, de ezekről a tulajdonságokról csak akkor érdemes dönteni, ha a már korábban felsorolt főbb jellemzőket kiválasztottuk.

 

Még több bébiőr a BabyGolya-Shop.hu webáruházban.

Megjegyzés hozzáfűzése

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.