Mamáknak babákról…

Játszószőnyeg – többet hoz ki a babádból, mint gondolnád

Első ránézésre azt gondolhatjuk, hogy csak az aktív pihenést szolgálja, de ennél sokkal több rejlik a játszószőnyegekben.

A játszószőnyeg egy színes, mintákkal teli puha szőnyeg, amit a földre (ritkán az ágyra) szoktunk tenni, felette egy híd van, amin színes, különféle mintás lógók vannak. A picikék háton fekve a sok díszes és színes lógóval időznek el, a nagyobbak, akik már hason is jól érzik magukat, a figurákkal, a minták felfedezésében is örömüket lelik.

Nagyon kedvelt régóta a babák és a szülők körében a játszószőnyeg. A szülők örülnek, hogy nyernek egy kis időt, mert a baba jól elvan egyedül a szőnyegen, akár órákig is leköti, ráadásul biztonságban is van, a picik pedig imádják a színes, mozgó, akár még zenélő világot, amit jelent számukra a szőnyeg.

Minden adott tehát ahhoz, hogy tökéletes babajáték legyen, de szerencsére ennél több is rejlik benne.

Összeszedtük az 5 legfontosabb előnyét, nézzük!

  1. már újszülött kortól használható
  2. fejleszti a motoroskészségeket (megfogja, nyúl érte, meghúzza)
  3. serkenti az értelmi fejlődést (gondolkodásra késztet)
  4. fejleszti a látást, tapintást, hallást)
  5. ad némi pihenőt a szülőknek

Jean Piaget pszichológus szerint a szenzomotoros fejlődési szakaszban kifejezetten hasznos egy játszószőnyeg, mert a cselekvés és annak következménye közti összefüggéseket “vizsgálni kezdi” a baba, pl. meglök valamit, akkor az mozogni kezd.

A hídról lógó játékok érintése jól át is mozgatja a babát, ami szintén hasznos a fejlesztésében és erősíti a kezecskéket, lábacskáit is.

Ráadásul már olyan extrákkal rendelkező szőnyeg is van, mint a zongorázó. Itt a láb résznél található egy kis zongora, ami szép hangokkal szórakoztatja a babát, izgalmas felfedezés rájönni, hogy ő maga képes a hangokat irányítani.

Összességében tehát nem csak a pihenést jelenti a szőnyeg, hanem egy biztonságot adó helyet, ahol jól érzik magukat a babák, sokáig (akár órákig) leköti őket (addig a szülők tudnak a saját teendőikkel is foglalkozni) és még a fejlesztésükről, erősítésükről is gondoskodik.

Válogass játszószőnyegeink közül a BabyGolya-Shop.hu webáruházban.

Megjegyzés hozzáfűzése

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.